Zbm Directie V4

Zelfbouwmarkt in de kijker


Zelfbouwmarkt is een speciaalzaak met persoonlijk advies voor producten inzake bouwen, verbouwen en woon- en interieurdecoratie. De onderneming vestigt zich binnenkort in Doorn Noord. We interviewden Stijn Desmet, een van de zaakvoerders. Hij vertelt ons over hun keuze voor Doorn Noord, de bedrijfsactiviteiten en hun duurzaamheidsprincipes.

Wat doet uw bedrijf?

We zijn een Belgisch familiebedrijf met hoofdzetel in Ninove. We openden in 1980 voor het eerst de deuren en Zelfbouwmarkt evolueerde snel naar een speciaalzaak met persoonlijk advies voor producten inzake bouwen, verbouwen en woon- en interieurdecoratie. Dit unieke concept steunt op een lange traditie en ervaring binnen de wereld van conceptueel bouwen, verbouwen en interieur. “Bouwen aan je thuis” is dan ook ons motto! Een goede kwaliteit gekoppeld aan een scherpe prijs en een goede service blijft dé filosofie van Zelfbouwmarkt.

De huidige showroom, met méér dan 6000 vierkante meter oppervlakte, herbergt 7 speciaalzaken onder één dak: badkamers & sanitair; ramen, raamdecoratie & deuren; tegels & vloerbekleding; keukens & trappen; verlichting & elektrisch materiaal; verf & behang; meubilair & decoratie.

Hoe en wanneer is het bedrijf opgestart?

De winkel werd opgericht in 1980 als onderdeel van de Duitse groep “Selbstbaumarkt- Moderne Bauelemente”. Het assortiment was hoofdzakelijk Duits, net als de managementstijl van het bedrijf. De winkel heette toen nog “Zelfbouwmarkt – Moderne Bouwelementen”.

In 1981 kwam mijn vader Ignace Desmet aan het hoofd te staan van Zelfbouwmarkt. Hij besefte als geen ander dat de Belgische klanten nood hadden aan een meer persoonlijke aanpak, kwalitatieve producten én professioneel advies aan scherpe prijzen. Het duurde niet lang tot de familie Desmet de stap waagde om het bedrijf over te nemen, in 1991.

Door mijn vader zijn jarenlange know-how en ervaring in de sector te implementeren bij Zelfbouwmarkt werd het bedrijf al snel een gevestigde waarde in de doe-het-zelf wereld. De officiële naam werd in 1992 gewijzigd naar “Zelfbouwmarkt Ninove”. Leuk om weten is dat de toonzaal toen, omwille van de geelkleurige gevel en knalgele ballon op het dak, in de regio bekend stond als ‘het geel kot’.

In 2009 vervoegde ik het management van Zelfbouwmarkt. Met een achtergrond als sales- en marketingmanager bij Procter & Gamble hielp ik om het bedrijf verder te professionaliseren, digitaliseren en informatiseren op vlak van verkoop, HR, IT en marketing.

Zoals het een écht familiebedrijf betaamt is ook mijn zus Elise Desmet actief in de zaak. Zij is verantwoordelijk voor de afdeling “Home & decoratie” en lid van het aankoopteam. De eerste en tweede generatie zijn dus perfect vertegenwoordigd binnen ons familiebedrijf.

Waar zijn jullie momenteel gevestigd?

Onze winkel is gevestigd op Ring West en ons huidig magazijn in Nederwijk Oost, het oude industriepark van Ninove. Ons huidig magazijn is echter veel te klein aan het worden, vandaar nood aan uitbreiding.

Waarom heeft u gekozen voor Doorn Noord te Ninove?

Omdat we Ninovieters zijn en de groei van ons bedrijf graag binnen onze stad willen houden. Gelukkig kwam er na vele jaren eindelijk ruimte vrij om verder te kunnen ondernemen in eigen stad. Bovendien is het voor onze collega’s het leukste om niet ver te moeten rijden om aan de slag te gaan. 

Welke activiteiten zal het bedrijf op het bedrijventerrein uitvoeren?

In ons nieuw gebouw zullen we burelen en magazijnen huisvesten. In de magazijnen zullen we ook aan productontwikkeling (R&D) doen en komt er een technisch labo om de kwaliteit van onze producten te blijven garanderen aan onze klanten. Dit doen we trouwens ook al in ons huidig gebouw. Daarbovenop komt er ook een fotostudio om onze producten op de website nog mooier af te beelden. 

Hoe zullen jullie de duurzaamheidsprincipes toepassen op het terrein?

Qua ecologisch aspect is Zelfbouwmarkt altijd al een voorloper in Ninove en zelfs in Vlaanderen en België geweest! In 2005 hadden we als eerste bedrijf in België een zonnepaneleninstallatie met 3 verschillende technologieën, met onder andere een zonnetracker die meegaat met de zon en zo 30% meer rendement genereert. Mijn vader en ik zijn beiden (handels)ingenieur van opleiding en bezoeken internationale beurzen rond zonne-energie en alternatieve energieopwekking. We hebben ook enkele jaren zonnepanelen aan particulieren verkocht. Momenteel wekken we meer elektriciteit op dan we verbruiken in al onze vestigingen. We hebben in onze toonzaal ook geïnvesteerd in energiezuinige ledverlichting waardoor het stroomverbruik van licht met 30% gezakt is. Hierdoor helpen we mee aan de CO2-reductie in het kader van het Klimaatactieplan van Ninove. Daarnaast hadden we de eerste laadpaal voor elektrische voertuigen in Ninove.

Ook ons nieuw gebouw wordt sowieso uitgerust met zonnepanelen, ledverlichting en laadpalen. We wachten op het finaal ontwerp om te verklappen wat we nog allemaal in petto hebben.

Hoeveel mensen stelt uw bedrijf tewerk momenteel en komen er extra arbeidsplaatsen bij met de verhuis?

 We zijn de laatste jaren sterk gegroeid in aantal collega’s door onze sterke groei en onze bereidheid om in mensen te investeren. Deze groei zal zich de komende jaren dankzij Doorn Noord sterk verderzetten. 

Brengt een verhuis ook nieuwe toekomstplannen met zich mee?

Ja, dankzij deze extra ruimte kunnen we nieuwe groeimarkten, nieuwe assortimenten en productgroepen verkennen. Zodra dit aan de orde is, zal je deze kunnen ontdekken in onze reclamefolders en op onze website www.zelfbouwmarkt.be!