Alfa Sun Alfa Cool

Alfasun in de kijker


Alfasun is een installatiebedrijf dat duurzame technieken plaatst zoals zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, laadpalen ... De onderneming vestigt zich binnenkort in Doorn Noord. We interviewden Stefaan Delbaere, een van de zaakvoerders. Hij vertelt ons over hun keuze voor Doorn Noord, de bedrijfsactiviteiten en hun duurzaamheidsprincipes.

Wat doet uw bedrijf?

Ons bedrijf installeert oplossingen voor energie, verwarming en koeling, vooral in en rond Ninove. We zijn gespecialiseerd in de energietransitie. We kennen alles van de normale bouw- en energietechnieken, maar we specialiseerden ons in hernieuwbare energie. Je bent bij ons dus niet aan het juiste adres voor een stookolieketel, maar wel als je een warmtepomp, zonnepanelen of een waterstofoplossing wil. We zoeken altijd naar oplossingen binnen het budget van de klant. Zonnepanelen maken er zeker deel van uit omdat al de andere duurzame oplossingen op stroom werken.

In tegenstelling tot een gewone elektriciteits- of sanitair installateur vind je bij ons alle technieken onder één dak: van elektriciteit tot energy management systems, zonnepanelen, koeltechnieken, verwarmingstechnieken, sanitair … 

We werken nauw samen met onze collega-onderneming Alfacool. Vooral voor grote projecten verenigen we de krachten, met als voordeel dat onze ploegen en hun planning goed op elkaar afgestemd zijn. Wij staan in dat geval in voor de coördinatie en de werfvoorbereiding. We overleggen ook met studiebureaus en architecten. Eens een gebouw winddicht is, kunnen we snel schakelen om alle technieken te plaatsen.

Hoe en wanneer is het bedrijf opgestart?

Ons bedrijf werd in 2009 opgericht door Stefaan De Man en Thierry Meganck, die helaas intussen overleden is. Ikzelf ben er indertijd begonnen als verkoper en ben nu zaakvoerder samen met Eddy De Leeuw. Ik ben vooral verantwoordelijk voor het commerciële en publicitaire luik.

Waar zijn jullie momenteel gevestigd?

In de beginjaren zaten we op de Bovenhoekstraat, nu zijn we gevestigd in de Mallaardstraat met een flexibel huurcontract tot eind 2022.

Waarom heeft u gekozen voor Doorn Noord te Ninove?

Het terrein heeft een perfecte ligging in Ninove, waar het hart van onze zaak ligt. Op Doorn Noord krijgen we de kans om te laten zien waarin wij uitblinken en waar we het verschil kunnen maken. Dit bedrijventerrein wordt één van de eerste bijna-energieneutrale regionale zones in Oost-Vlaanderen. Energieneutraal werken is de hoeksteen van wat wij doen. We willen met Doorn Noord en de stad Ninove een voorbeeld zijn van het duurzame energielandschap van de toekomst.

Welke activiteiten zal het bedrijf op het bedrijventerrein uitvoeren?

Dat blijven dezelfde als vandaag, dus de installatie van duurzame energietechnieken.

Hoe zullen jullie de duurzaamheidsprincipes toepassen op het terrein?

In ons gebouw komt er geen showroom, het hele gebouw wordt een grote ‘technische beleefruimte’ waar we alles laten zien dat mogelijk is op het vlak van duurzame energietechnieken. Het wordt een energieneutraal gebouw met zonnepanelen, verschillende warmtepompen, een laadinfrastructuur voor de werknemers, en zelfs meerdere technieken die we niet echt nodig hebben maar die we in werking willen laten zien. We willen er alle oplossingen voor de toekomst tonen. Het nieuwe gebouw wordt het visitekaartje van alles waar we voor staan, van alles wat we kunnen en van wat we voorstellen in de sector. Het gebouw zal ook zo gebouwd worden dat het in de toekomst mee kan evolueren met de technieken op het gebied van energie, verwarming, koeling en elektriciteit.

We denken niet alleen aan het milieu, maar ook aan het welzijn van onze werknemers. Zo komt er aan de voorzijde een oversteek zodat elk bureau een groen terras heeft. Er komt een fitness- en ontspanningsruimte in het gebouw zodat sport geïntegreerd kan worden in de werkdag. En we denken ook al vooruit aan ‘covidsafe’ werken zodat iedereen veilig kan werken op kantoor bij eventuele nieuwe virusuitbraken.

We werken voor de bouw zoveel mogelijk met andere bedrijven vanop het terrein. Zo klopten we bijvoorbeeld bij De Doncker aan voor onze ramen en deuren. Waarom verder zoeken als je lokaal een goeie partij vindt?

Hoeveel mensen stelt uw bedrijf tewerk momenteel en komen er extra arbeidsplaatsen bij met de verhuis?

We hebben nu een team van bijna dertig mensen. Het doel is om op Doorn Noord te groeien naar 60 werknemers. Daar hebben we op onze huidige locatie geen plaats voor. Ook qua opslagcapaciteit zijn we momenteel beperkt.

Brengt een verhuis ook nieuwe toekomstplannen met zich mee? 

Ik zit in het bestuur van PV Vlaanderen en in de werkgroep van het WTCB, ik volg alles wat innoverend is vanop de eerste rij, en we ijveren samen voor meer stabiliteit in de markt van de duurzame energie. We streven naar meer duidelijkheid voor de particulieren, zodat ze geen angst meer moeten hebben voor de gevolgen van een wispelturig beleid. Op die manier willen we ons steentje bijdragen aan de energietransitie.