20200516  K4 A0477 Bewerkt

Archeologen voelen zich in 'Rome aan de Dender'


Het onderzoek van een Romeinse nederzetting op de opgraving in Ninove Doorn Noord leverde enkele grote fragmenten van amforen en kruiken op en geven het gevoel in het 'Rome aan de Dender' te zijn.

Bij het onderzoek op de Romeinse nederzetting op de opgraving in Ninove Doorn Noord, krijgen de archeologen soms het gevoel in ‘Rome aan de Dender' te zijn. Enkele grote fragmenten van amforen en kruiken dragen bij tot dit beeld. Amforen hebben soms een afstand van duizenden kilometers afgelegd om uiteindelijk hier in Ninove, te belanden. Ze bevatten vloeibare voedingsmiddelen zoals wijn, vissaus of olijfolie. 

Intussen kon de gehele Romeinse nederzetting onderzocht worden en is de opgraving eind juli beëindigd. Nu start de verwerking van de opgegraven data en vondsten. 

Een tentoonstelling rond deze opgravingen wordt gepland in het najaar van 2021 in Ninove. Een deel van de resultaten en de vondsten zijn nu al te bezichtigen in de tentoonstelling ‘Landschap door.grond’ in het Archeocentrum te Velzeke. 

Bekijk ook filmpjes van de opgravingen door de dienst Archeologie van SOLVA.

Foto: Dirk Wollaert