Noshin Omar Logo Min

Bedrijf ABEE GROUP bvba in de kijker

ABEE bv zal zich vestigen op Doorn Noord te Ninove. Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) is een dynamisch en gespecialiseerd bedrijf op het gebied van batterij- en energietechnologieën voor e-mobiliteit en stationaire toepassingen. We stelden enkele vragen aan CEO en oprichter Prof. Dr. Noshin Omar over hun keuze voor Doorn Noord, hun activiteiten en de gekozen duurzaamheidsmaatregelen. 

Wat doet ABEE bv precies?

Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) is een dynamisch en gespecialiseerd bedrijf op het gebied van batterij- en energietechnologieën voor e-mobiliteit en stationaire toepassingen. 
ABEE biedt een scala aan technologische oplossingen op het gebied van: ontwikkeling, verwerking en prototyping van de volgende generatie batterijtechnologieën (polymeer en vastestof); accusysteemontwerp en prototyping-oplossingen; geavanceerde oplossingen voor thermisch beheer en productontwikkeling; geavanceerde expertise op het gebied van modellering op grote schaal; expertise in recycling; oplossingen voor kunstmatige intelligentie; marktonderzoeken; training en advies en projectontwikkeling. 

Hoe bent u gestart met dit bedrijf?

Ik ervaarde een gebrek aan kennis op de markt en bij de industrie rond energie alles wat met energie te maken heeft en ben daarom in januari 2019 opgestart met ABEE. 

Waar is het bedrijf momenteel gevestigd?

Moment zit ons bedrijf nog in Brussel op de SOLVAY campus in Nederoverheembeek.

Waarom heeft u gekozen voor het bedrijventerrein Doorn Noord te Ninove?

Vanwege de strategische ligging, de uitbreidingsmogelijkheden en om eveneens bij te dragen aan de circulaire economie. Daarnaast ben ik zelf afkomstig uit Aalst en is de woon-werk nabijheid uiteraard ook interessant.

Welke activiteiten zal het bedrijf op het bedrijventerrein uitvoeren?

We werken voornamelijk B2B en in Research & Development. We werken aan de ontwikkeling van toekomstige batterijtechnologie voor automobieltoepassingen en hernieuwbare energie. We onderzoeken ook hoe technieken kunnen geoptimaliseerd worden. Daarnaast zullen we ook batterijen recycleren en grote batterijsystemen vervaardigen voor industriële toepassingen, zoals voor voertuigen, vrachtwagens, bussen, home storage, …

We zijn echter geen productiebedrijf. Hiervoor zoeken wij naar specifieke partnerschappen. Als B2B bedrijf begeleiden we ook andere bedrijven in de implementatie van nieuwe toepassingen, vanuit analyse, prototyping, ontwerp, commerciële oplossingen tot optimalisatie. We bieden daarnaast ook training en advies.

Hoe zullen de duurzaamheidsprincipes worden toegepast op het terrein?

We zullen er alles doen om een duurzaam gebouw te plaatsen en CO2-neutraal te zijn, zoals ook past in de visie van een duurzaam bedrijventerrein. Zo zullen we zonnepanelen plaatsen en de integratie doen van kleine windturbines (100 tot 200 kW) om onafhankelijk te zijn van het net. In alle processen en technieken die we opzetten zal het duurzaamheidsaspect geïntegreerd worden.

Vandaag komen de meeste personeelsleden met het openbaar vervoer. Diegenen die met de wagen komen, bezitten mini-hybride voertuigen. Niemand rijdt met conventionele voertuigen. Op termijn zullen we laadpalen zetten, volledig ontwikkeld door ons bedrijf. Dit zullen laadpalen worden die in beide richtingen werken en die niet enkel energie van het net halen, maar ook energie terugsturen naar het net.
 
We hopen hierin ook voor Stad Ninove en de regio iets te betekenen. We hopen dat ons breed internationaal werkveld ook uitstraling aan de regio kan geven. We willen daarnaast als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen om ook lokale mensen op te leiden. We hopen onze toekomstige technologieën verder te ontwikkelen zodat we ook het duurzaam bedrijventerrein Doorn Noord en Stad Ninove hiermee op de kaart kunnen zetten, zoals de ontwikkeling van waterstoftechnologie en implementatie voor verwarming, koeling, transport, vergroening van de mobiliteit. We kunnen ook de stad adviseren in implementatie hiervan op eigen grondgebied. 

Hoeveel mensen stelt ABEE bvba momenteel tewerk en komen er extra arbeidsplaatsen bij met de verhuis? 

Er werken momenteel 24 personeelsleden voor ABEE bv. We plannen te groeien tot 35 personeelsleden tegen eind 2020. We hopen tegen 2021 ons gebouw te hebben geplaatst en te verhuizen. Ongetwijfeld zit er nog een groei in het vooruitzicht.

Onze medewerkers zijn vandaag experten die voor 90% afkomstig zijn uit het buitenland, zoals India, Japan, China, Italië, Spanje. Het doel is om ook lokale mensen aan te trekken en op te leiden.

Brengt een verhuis ook nieuwe toekomstplannen met zich mee? 

We willen vooral ook voor de regio een strategisch onderzoekscentrum zijn dat zich zal focussen op training, vorming, ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals waterstof en toekomstige energiedragers met duidelijke maatschappelijk verantwoordelijk naar de regio toe.

Bedankt en veel succes!

Meer info over ABEE Group op https://abeegroup.com/