Sinaert Joni En Vader2

Bedrijf Dewo Europe nv in de kijker


Dewo Europe is een invoerder van fietsonderdelen en accessoires. Ook dit bedrijf zal zich vestigen op Doorn Noord. Zij voeren onderdelen in vanuit Azië (China, Taiwan, Vietnam, Thailand) en Europa (Frankrijk, Duitsland, Portugal, Tsjechië, Italië) en verdelen deze naar verschillende types bedrijven in binnen- en buitenland. Zaakvoerder Jogi Sienaert vertelt over hun keuze voor Doorn Noord, hun activiteiten en duurzaamheidsprincipes. 

Wat doet Dewo Europe nv? 

Dewo Europe is een invoerder/groothandel van fietsonderdelen en accessoires. Wij voeren onderdelen in vanuit Azië (China, Taiwan, Vietnam, Thailand) en Europa (Frankrijk, Duitsland, Portugal, Tsjechië, Italië). Deze verdelen wij dan naar verschillende types bedrijven in verschillende landen.

Binnen de Benelux leveren wij aan fietsmerken die hun fietsen monteren met onze onderdelen, andere groothandels die leveren aan fietsenwinkels alsook aan fietsenwinkels zelf. Dit is onze corebusiness.

Daarnaast leveren wij aan groothandels en fabrikanten in 12 Europese landen.

Hoe bent u gestart met dit bedrijf?

Dewo Europe bestaat sinds 1918. Gedurende drie generaties was de firma in handen van de familie Dewolf. Mijn vader Rik Sienaert (ook op de foto) heeft 30 jaar voor die familie gewerkt en heeft 11 jaar geleden gevraagd of ik er ook wou komen werken. Enkele jaren geleden ging een overname door een andere firma niet door en heb ik aan de vorige eigenaar gevraagd of hij niet aan mij wilde verkopen. Ondertussen ben ik bijna drie jaar eigenaar van de firma.

Waar is het bedrijf momenteel gevestigd?

Momenteel zitten we sinds 30-40 jaar in Vollezele in een oude meubelfabriek die ooit nog de meubels voor Expo 58 in Brussel gemaakt heeft. Vooral de laatste 5 jaar is door intensief gebruik en snelle groei meermaals gebleken dat dit gebouw niet meer voldoet.

Waarom heeft u gekozen voor Doorn Noord te Ninove?

Vanwege de goeie ligging ten opzichte van zowel de E40 alsook de nabijheid van Ninove, Denderleeuw en Liedekerke. Logistiek gezien liggen we momenteel op een afgelegen plaats wat voor leveranciers en klanten niet altijd makkelijk is.

Daarnaast merken we dat het ook beperkingen oplegt naar het vinden van nieuw (tijdelijk) personeel en is het ook voor bijna al ons huidig personeel een verbetering.

Welke activiteiten zal het bedrijf op het bedrijventerrein uitvoeren?

Wij blijven onze huidige activiteiten voortzetten. Hoofdzakelijk komt dit neer op de logistieke verwerking van producten die we verdelen of de producten van ons huismerk QT. Zoals eerder gezegd komen deze aan uit de hele wereld per container of vrachtwagen en verdelen wij die naar gans Europa.

Hoe zullen de duurzaamheidsprincipes worden toegepast op het terrein?

Uiteraard onderzoeken wij (zoals waarschijnlijk iedereen) momenteel verschillende duurzame mogelijkheden voor onze nieuwbouw zoals zonnepanelen, isolatie, warmtepomp,… Daarnaast bieden we sinds kort ook fietslease aan ons personeel aan en zijn alle nieuwe voertuigen of hybride of volledig elektrisch.

Als bedrijf dat actief is in de fietsensector met als specialiteit onderdelen voor stads- en elektrische fietsen zit ecologie ingebakken in ons bedrijf. Dankzij het grote succes van elektrische fietsen wordt er meer en meer gefietst wat uiteraard gunstig is voor ons bedrijf. Om dit te promoten proberen wij samen te werken met organisaties als de Fietsersbond, Gracq, Bruxelles Mobilité etc.

Een deel van onze producten worden in bulk aangekocht, omdat het volume hierdoor kleiner is (goed voor zowel het milieu als de transportprijs), en nadien verpakt door een beschutte werkplaats in België.

Daarnaast proberen wij steeds verschillende leveranciers in één container te laten verschepen.

Aangezien wij producten verkopen die zorgen voor een duurzame mobiliteit is het eenvoudig samen te vatten: hoe beter wij werken, hoe meer er gefietst wordt en hoe beter dit is voor zowel het milieu als de mensen.

Hoeveel mensen stelt Dewo Europe nv tewerk momenteel en komen er extra arbeidsplaatsen bij met de verhuis?

Momenteel werken er 12 mensen bij Dewo, mezelf inclusief. De laatste jaren is er vanwege de grote groei echter jaarlijks iemand bijgekomen. Afhankelijk van wat de toekomst meebrengt, blijven wij mensen aannemen met uiteenlopende profielen. Van magazijniers tot kantoormedewerkers en vertegenwoordigers.

Brengt een verhuis ook nieuwe toekomstplannen met zich mee?

We zijn ons al volop aan het voorbereiden op de verhuis en uiteraard biedt dit gebouw de mogelijkheid tot nieuwe projecten. Afhankelijk van hoe alles verloopt zullen we na de verhuis dus enkele zaken kunnen aankondigen maar momenteel zijn deze nog geheim vrees ik…

Bedankt en veel succes!

Meer informatie over Dewo Europe op www.dewo-europe.com