
De Dagmoed vzw in de kijker
Met De Dagmoed vzw krijgt ook een sociale economiebedrijf een plek op het bedrijventerrein Doorn Noord in Ninove. De Dagmoed is een flexibel maatwerkbedrijf (voorheen beschutte werkplaats) dat tewerkstelling biedt aan personen met een beperking tot het normale arbeidscircuit. We stelden enkele vragen aan Wendy De Tandt, algemeen directeur van de vzw, over hun keuze voor Doorn Noord, hun activiteiten en hoe zij de duurzaamheidsprincipes zullen toepassen.
Wat doet De Dagmoed?
De Dagmoed is een FLEXIBEL maatwerkbedrijf (voorheen beschutte werkplaats) dat tewerkstelling biedt aan personen met een beperking tot het normale arbeidscircuit.
Onze missie: tewerkstelling bieden aan mensen die moeilijk toegang hebben tot het normale arbeidscircuit. Vol passie en vertrouwen begeleiden we hen in hun persoonlijk traject dat afgestemd wordt op hun competenties. Dankzij de intensieve begeleiding zijn onze mensen in staat kwalitatieve producten en diensten af te leveren. Kwaliteit en flexibiliteit staan dan ook steeds voorop bij De Dagmoed, niet alleen voor onze werknemers maar evenzeer voor onze klanten.
Wij hebben een interne werking (waar wij verpakken, stickeren, onder folie verpakken, sorteren en monteren van elektro enz.). Wij hebben ook een externe ploeg die graag bij de klant in house gaat meehelpen om pieken in de productie op te vangen. Ook onze onderhouds– en groenmedewerkers komen graag een handje helpen. Jullie groenonderhoud verzorgen op bepaalde tijdstippen van het jaar of een wekelijkse poetsploeg. Het kan allemaal!
Hoe en wanneer is het bedrijf opgestart?
In 1974 is de werkplaats gesticht als een initiatief vanuit de Stad Geraardsbergen.
Waar zijn jullie momenteel gevestigd?
In de industriezone Diebeke – Dagmoedstraat in Geraardsbergen.
Waarom hebben jullie gekozen voor Doorn Noord te Ninove?
Doorn Noord kent een strategische ligging in een gebied die nog geen maatwerkbedrijf kent, met een potentieel aantal klanten.
Maar ook een heleboel van onze huidige medewerkers zijn afkomstig van Ninove. De vaak slechte openbare verbinding zorgt ervoor dat veel van onze medewerkers te lang onder de weg zijn. Een nieuwe locatie zou voor dat deel van de medewerkers een grote vooruitgang zijn.
Welke activiteiten zal De Dagmoed op het bedrijventerrein uitvoeren?
Deze strategische keuzes moeten nog gemaakt worden.
Uitgangspunt van ons bedrijf is steeds tewerkstelling van onze medewerkers. Wij gaan steeds op zoek naar nieuwe klanten waar wij een langdurige win-win situatie mee kunnen uitbouwen. Onze dienstverlening (kwaliteit, flexibiliteit ed.) moet voor hun productie een meerwaarde zijn maar ook onze organisatie moet de tewerkstelling als zinvol (vb. opleiding van onze medewerkers om op die manier bijkomende competenties te ontwikkelen) kunnen invullen.
Hoe zullen de duurzaamheidsprincipes worden toegepast op het terrein?
Ook die keuzes moeten nog concreet gemaakt worden.
Het is nogal duidelijk dat het duurzaamheidsprincipe, die wij trouwens door een jaarlijks duurzaamheidsverslaggeving moeten voorleggen aan de overheid, een belangrijk speerpunt is in onze bedrijfsvoering.
In onze vestiging maken wij al gebruik van zonnepanelen, gebruik van regenwater en wordt het karton en plastiek grondig gesorteerd en opgehaald. In Ninove zullen we die tendens verder grondig doortrekken.
Hoeveel mensen werken momenteel bij De Dagmoed? Komen er extra arbeidsplaatsen bij met de verhuis?
Momenteel telt de Dagmoed een 100-tal medewerkers. Natuurlijk hopen wij dit aantal uit te breiden met de bijkomende vestiging.
Brengt een verhuis ook nieuwe toekomstplannen met zich mee?
Ik zou hiervoor graag een passende quote citeren: "The start of something new brings the hope of something great. Anything is possible - Onbekende auteur"
Bedankt en veel succes!
Meer info over De Dagmoed vzw via https://www.dagmoed.be/