Fietsen Ninove 1 2

Fietsende archeologen


De archeologen van SOLVA zijn in augustus gestart met de opgravingen. Hun tijdelijk werfbureel ligt echter ver verwijderd van de te onderzoeken zones. Daarom leasen ze 8 fietsen bij De Fietserij om zich op het terrein vlot te verplaatsen. 

Het terrein is 23,4 ha groot en het werfbureel moet aan de straatkant, langs de expresweg, worden geplaatst omwille van elektriciteitsaansluiting en sanitaire units.

Ingeval de dagelijkse verplaatsingen van het werfbureel naar het opgravingsvlak te voet moeten gebeuren, zouden ze telkens 15 min tijd nodig hebben. Heen en weer, maal 8 personen, komt op 20u tijdsverlies per week. En dan zijn sanitaire pauze niet inbegrepen. De fiets is in dit geval niet alleen sneller, maar ook financieel voordeliger. Daarnaast past het helemaal in het duurzaamheidsverhaal van Doorn Noord.

Dat vele mensen zijn geïnteresseerd in het werk van de archeologen bleek uit de 1250 bezoekers op hun werven tijdens de Open Monumentendag.  Voor Doorn Noord volgden 52 mensen de aperitieflezing mee in de voormiddag en een 400-tal de rondleiding op de site in de namiddag.

Foto © Dirk Wollaert