Doorn Noord Beplantingsplan S

Groenaanleg neemt ‘vliegende’ start


Op Doorn Noord mikken we op meer natuur en een hogere biodiversiteit. Het plan voor de aanleg en het onderhoud van het groen op de site is daar volledig op gericht. Het sociale economiebedrijf Pro Natura is nu begonnen met de aanleg. 

Laat de bijen, vlinders en vogels maar komen aanvliegen!

Er werd bewust gekozen voor inheemse bomen en planten die een trekpleister vormen voor bijen, vlinders en vogels. We geven graag een woordje uitleg bij de recente aanplantingen en bij de voorzieningen voor de werknemers om te genieten van al dat groen.

1. Biodivers gazon en weide met bloembollen, bijenmengsel en hooioppers

Picknick

Op het terrein is plaats voor meer dan 25.000 vierkante meter aan biodivers gazon en bloemenweide. Op tal van zitbanken kan men genieten van deze kleurrijke omgeving.

De bloemen in de grasvelden en weides trekken ongewervelden aan: van vlinders, bijen en hommels tot sprinkhanen en spinnen. Het gras blijft in de winter wat langer en ruiger staan, voor de poppen, larven en eitjes van de vlinders.

De bloemenweides bloeien het hele jaar door en zullen gefaseerd gemaaid worden. Zo is er altijd wel ergens een hapje nectar te vinden voor de bijen, vlinders en andere insecten.

Met een deel van het maaisel zullen grote hooioppers gevormd worden als schuilparadijs voor kleine zoogdieren en insecten. De knaagdieren die deze schuilplaats verlaten, zijn een lekkernij voor de roofvogels in de buurt.

Ook de werknemers van de bedrijven op de site zullen er kunnen smullen, op de picknickbanken verspreid over het terrein.

2. Hagen, struiken en bomen

Straatbeeld

Er werden duizenden meters aan hagen en struiken en bijna 250 bomen aangeplant op het terrein. Een prachtig groen decor voor werknemers die houden van actieve pauzes of van wandelmeetings op de lange wandelpaden.

In de hagen van liguster en haagbeuk kunnen vogels rustig en succesrijk broeden en voedsel vinden. Ook de houtkanten met struiken en struikbomen zoals spork, hazelaar, vogelkers en hondsroos en de solitaire bomen zullen tot hun favoriete verblijfplaats behoren. De appel- en perenbomen en bessenstruiken bieden hen zoete vruchten.

Als solitaire bomen werden eiken, lindes en esdoorns geplant. De eiken zijn een bron van wintervoedsel voor vogels. De zomereik is daarnaast ook de lievelingsplek van de eikenpage, een bruine vlinder met een blauwe vlek op de vleugels die ook wel houdt van de wilde bloemen, de spork en het koninginnenkruid op het terrein.

Dankzij de grachten en wadi’s op het terrein is er voldoende water om alles nu lustig te doen groeien en bloeien. Het wordt een prachtige groene werkomgeving, die niet alleen de biodiversiteit maar ook de productiviteit en creativiteit zal bevorderen!