Archeologisch onderzoek Doorn Noord op de tijdlijn
Vóór de start van de aanleg van het bedrijventerrein Doorn Noord, vond er een grootschalige archeologische opgraving plaats. Van 2018 tot en met 2020 voerde de archeologische dienst van SOLVA er onderzoek uit, in opdracht van de stad Ninove. De resultaten brengen een boeiend stuk geschiedenis van de stad weer tot leven.
Eeuwenoude grafheuvels
Zo’n 4000 jaar geleden bouwde men op de site twee grote grafheuvels, op de top van een uitgestrekte heuvelkam. Zo waren ze extra zichtbaar in het landschap. Deze grafheuvels behoren tot de oudste exemplaren in onze contreien.
Een klassieke grafheuvel bestaat uit een centraal heuvellichaam, omgeven door een gracht, en bedekt één of meerdere graven. Het is de typische manier van begraven in een groot deel van noordwestelijk Europa tijdens de late prehistorie en het bronzen tijdperk.
Ongeveer 2000 jaar geleden, tijdens de Romeinse overheersing van onze gewesten, vestigt zich een kleine gemeenschap op de site. Langs de nieuwe Romeinse wegen verrezen huizen, en zo ontstond een gehucht of kleine nederzetting.
We konden deze nederzetting bijna volledig onderzoeken. Dat gaf er ons een vrij compleet beeld van. Metaalbewerking vormde er een van de belangrijkste activiteiten.
Vanaf het midden van de 17e tot de vroege 19e eeuw probeert Frankrijk zijn grondgebied uit te breiden. Dit leidt tot de belegering van de Zuidelijke Nederlanden en conflicten in heel Europa.
Op het einde van de 17e eeuw gaat Ninove gebukt onder de doortochten van verschillende legers. Hun soldaten kamperen te velde. Zo strijkt het leger van Willem III neer te Ninove in 1692 en 1693.
Het legerkamp, twee keer op dezelfde locatie, is zo’n 8 kilometer lang. Het was als een grote stad op verplaatsing, met wel 60.000 man en 40.000 paarden. Wanneer het leger vertrekt blijft een kaalgevreten landschap achter.
De kampen die dwars over Doorn Noord liepen, lieten talrijke sporen na. De opgravingen boden een bijzondere inkijk in het kampleven. Vooral de plaatsen waar de soldaten hun potje kookten, bleven goed bewaard.
Ook in de 18de eeuw blijft Ninove niet gespaard van oorlogsleed. Het Franse leger bezet de stad en kampeert net buiten de stad, ter hoogte van Doorn Noord. Abt Van der Haegen beschrijft hoe Ninove in 1745 bij de komst van dit leger ten onder ging in een schipbreuk van rampen.
Talrijke diepe ingegraven schuilplaatsen van het kamp tekenen zich af binnen de contouren van de opgraving. De soldaten betraden ze via uitgegraven trapjes. In deze ondergrondse structuren zijn zitbankjes en kookhaarden met etensresten bewaard. Sommige kuilen hadden zelfs een dak en een lemen schoorsteen.
Het terrein Doorn Noord beschikt dus duidelijk over een rijke geschiedenis. Dankzij het uitgebreid archeologisch onderzoek kwam deze aan het licht en is ze nu gedocumenteerd voor de komende generaties.
Op de website van SOLVA vind je alle beelden en filmpjes over het archeologisch onderzoek op Doorn Noord.
Uw bedrijf wil groeien vanuit een duurzame visie en ambitie? Stel je kandidaat voor de aankoop van grond op het nieuwe bedrijventerrein Doorn Noord.
Stad Ninove en SOLVA zetten in op een nieuw bedrijventerrein in het Noorden van Ninove. Met speciale aandacht voor biodiversiteit, ruimtelijke kwaliteit, lokale energieopwekking & slim delen en samenwerken. Met deze vier kernwaarden in het achterhoofd biedt Doorn Noord een ideale economische uitvalsbasis, een optimale werkplek en een meerwaarde voor de buurt en de stad.
De krijtlijnen om deze ambitie waar te maken, zijn gezet in het ontwerp dat garant staat voor een kwalitatieve inrichting van het openbaar domein en de mede-eigendom, met bijzondere aandacht voor beeldkwaliteit en multimodale bereikbaarheid zonder hierbij het aspect van de biodiversiteit uit het oog te verliezen. Door het nauwkeurig kiezen van de verkoopsvoorwaarden zal een bedrijf ook zelf zijn steentje bijdragen, zonder de economische realiteit daarbij te vergeten.
We willen bedrijven aantrekken die op het terrein actief samenwerken rond tal van diensten met als doel economisch voordeel te realiseren, ecologische milieu-impact te verkleinen en de sociale cohesie tussen bedrijven onderling te bevorderen.
Geïnteresseerde bedrijven kunnen de verkoopsvoorwaarden aanvragen via doornnoord@so-lva.be. En hun kandidatuurstelling tegen 31 augustus ingevuld en correct terug sturen via doornnoord@so-lva.be.
Doorn Noord is gesitueerd op het grondgebied van Ninove, tussen de expresweg Aalst-Ninove (N28/N45) en de Aalstersesteenweg (N405). De ontsluiting van het bedrijventerrein gebeurt via een nieuw aan te leggen en lichtengeregeld kruispunt op de Aalstersesteenweg (N405).
Voor al uw vragen met betrekking tot een eventuele aankoop kunt u terecht bij Dhr. Koen de Mesel, SOLVA koen.de.mesel@so-lva.be
Bedankt voor uw interesse in het duurzaam bedrijventerrein Doorn Noord.
Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en schrijven u in voor onze nieuwsbrief. Hiermee informeren we u op regelmatige basis over de ontwikkeling van dit project.